Yapay zeka, günümüzün önemli teknolojilerinden birisi olarak yer alıyor. Bu alanda şu ana kadar gerçekleştirilmiş birçok yenilik bulunmaktadır. Sizleri AI ile ilgili yazımızla baş başa bırakıyoruz.
İlk insanlar, tarım ve hayvancılık üzerine yoğunlaşmış ırklar olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlar, doğayla iç içe hayvanların arasında yaşayarak geçimini sürdürmüştür. Çağlar ilerledikçe daha da gelişen insanlık tekerleğin icadı, paranın bulunuşu ve matematiğin gelişimi gibi birçok alanda etkin rol oynamıştır. Günümüze doğru bilgisayarların gelişimi ve internetin yayılması ile birlikte insanlar, son yıllarda büyük bir hızla gelişim kaydetmekte. Teknolojinin getirdiği şeylerden birisi de yapay zeka oluyor.
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka, insan beynine benzer bir yapıda çalışması için geliştirilen bir sistem. Teknolojinin temel amacı beynin sinir ağını taklit ederek gerçekçi bir zeka üretmek. İnsan beyni, nöronların kurduğu bağlantılarla bir işlevi yerine getiriyor ve bir şeyleri hatırlıyor. Yapay zeka ise sinir ağına benzer bir yapıda topladıkları verileri işleyerek bir sonuç ortaya koyuyor.
Günümüzde yapay zeka kelime tahmini yapma, görsel tahmin etme ve görsel üretme gibi birçok şeyi yapabilir hale geldi. Örnek vermek gerekirse görsel tahmini üzerinde duralım. Yapay zekaya bir görsel paylaştığınızda kendi ağındaki verileri kontrol ederek en yakın sonuçlar üzerinden olasılıklar sunar. En yüksek olasılığı alan sonuç yapay zeka tarafından sizinle paylaşılır.
Yapay Zekanın Tarihi
İlk bilgisayarlar 20. yüzyılın başında İkinci Dünya Savaşı sırasında geliştirildi. Amacı daha iyi matematiksel hesaplamalar yapmaktı. Savaşın bitmesiyle beraber teknoloji, bir süreliğine rafa kaldırılmış olsa da ardından tekrardan aktif hale geldi. Bilgisayarların gelişmesi sonrasında akla gelen sorulardan birisi de AI olarak karşımıza çıktı.
1950’li yıllarda ortaya çıkan bu fikir sonrasında çeşitli konferanslar düzenlendi ve üzerine birçok kitap yazıldı. 20. yüzyılın sonuna doğru bilgisayarların ve internetin de gelişmesiyle beraber bu teknoloji üzerindeki ilgi daha da artmaya başladı.
21. yüzyıla geldiğimizde özellikle 2010’lu yıllardan sonra Google, Microsoft, OpenAI ve daha birçok şirket, yapay zekanın gelişimi üzerine durdu. 2020’li yıllardan sonra ise OpenAI tarafından çıkarılan çeşitli projeler, dünya çapında yankı buldu. Yapay zeka, özellikle bu dönemde ciddi bir atılım sağladı ve kullanıcılar arasında daha sık kullanılmaya başlandı.

Yapay Zeka Nasıl Çalışır?
Bu sistemin çalışma mantığı oldukça basit. Kullanıcıdan girdi alınır. Sistem, arka planda veriyi işler ve çeşitli olasılıklar ortaya koyar. En yüksek olasılığa sahip olan çıktı üzerinde durulur. Ardından veri kullanıcıya yansıtılır. Bu teknolojinin çalışma mantığı kullanım alanına göre değişkenlik göstermektedir. Mesela görsel üretimi ile sohbet alanındaki bir yapay zekanın çalışma mantığı farklı olmaktadır.
Derin Öğrenme Hakkında Bilgi
Derin öğrenme, bir modelin yeni şeyler öğrenmesi olarak tanımlanıyor. Örneğin bir sistem düşünün. Sohbet amaçlı geliştirilmiş olsun. İçinde çeşitli dillerde yazılmış metinler yer alıyor. Sohbet botu gayet iyi sohbet ediyor olsa da sohbetin kalitesinin biraz daha arttırılması isteniyor. Bu doğrultuda modele yeni veri setleri ekleniyor. Bu da sohbet botunun daha iyi metinler yazabilmesine imkan tanıyor.